Articles

Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών

Η Fonts.gr Ελληνική Ψηφιακή Τυποθήκη παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχεδιασμού προς ξένες εταιρίες γραμματοσειρών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους με ελληνικά, προς νέους τίτλους εφημερίδων και περιοδικών, εκδοτικούς οργανισμούς ή διαφημιστικές εταιρίες. Επίσης αναλαμβάνει το σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας, συστημάτων σήμανσης και γενικότερα τους τομείς στους οποίους η τυπογραφία αποτελεί δυναμικό στοιχείο της οπτικής επικοινωνίας.

Σχεδιασμός για άλλες τυποθήκες:

Canela Greek, Commercial Type, 2020

Publico Greek, Commercial Type, 2019

Burbank Greek, House Industries, 2019

LL Grey Greek, Lineto (Aurèle Sack), 2018

Favorit Greek, ABC Dinamo, 2018

LL Brown Greek, Lineto (Aurèle Sack), 2017

Alegreya Greek, Huerta Typografica, 2017

Lab Grotesque Greek & Cyrillic, Letters from Sweden, 2015-16

Giorgio Sans Greek, Commercial Type, 2016

Sign Painter Greek, House Industries, 2016

Druk Greek, Commercial Type, 2016-18

Duplicate Sans Greek, Commercial Type, 2015

FF DIN Greek, Fontshop/Monotype, 2014-15

Πελάτης: Albert-Jan Pool Συνεργασία: Inka Strotmann

Μετά τον αρχικό σχεδιασμό (1995), η δημοφιλέστατη γραμματοσειρά FF DIN επικαιροποιήθηκε από τον σχεδιαστή της Albert-Jan Pool και απέκτησε νέα βάρη το 2014-15. Τα ελληνικά -που αρχικά σχεδιάστηκαν από τους Γ. Καρλόπουλο / Π. Χαρατζόπουλο το 2000 - επαναχεδιάστηκαν (Π. Χαρατζόπουλος 2014-15) σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, επεκτάθηκαν και απέκτησαν πλάγια και στενά, τα οποία ενσωματώθηκαν στην έκδοση FF DIN Pro. Διαθέσιμη από fontfont.com

XTrim Sans Greek, Letters from Sweden, 2015

Guardian Greek, Commercial Type, 2014-15

Η Guardian σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή Christian Schwartz στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της βρετανικής εφημερίδας. Μετά από κάποιο διάστημα αποκλειστικότητας, είναι πλέον γραμματοσειρά καταλόγου της Commercial Type. Είναι μια super family καθώς αποτελείται από πολλές παραλλαγές και βάρη, με πατούρα ή χωρίς, για τίτλους ή κείμενα, για μικρά ή μεγάλα μεγέθη.

Graphik Greek, Commercial Type, 2013

Η Graphik σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο Αμερικανό σχεδιαστή Christian Schwartz. Βασίζεται στις δημοφιλείς και χαρακτηριστικές Grotesque γραμματοσειρές των μέσων του 20ου αιώνα. Ο σχεδιασμός μάς ανατέθηκε από την εκδότρια Commercial Type σχεδόν ταυτόχρονα με τη Lineto Akkurat, με την οποία έχει κοινές αναφορές. Συνολικά όμως, αν και σχεδιάστηκαν σχεδόν παράλληλα, διαφέρει αρκετά αφού τηρήθηκε μια περισσότερο μοντέρνα -και συνεπής ως προς την λατινική- σχεδιαστική προσέγγιση.

Akkurat Greek, Lineto, 2013

Η Akkurat είναι μια ιδιαίτερα ευανάγνωστη γραμματοσειρά που σχεδιάστηκε το 2004 από τον Ελβετό σχεδιαστή Laurenz Brunner. Αντλεί έμπνευση από την παράδοση της Ελβετικής σχεδιαστικής σχολής. To 2013 η εκδότρια εταιρία Lineto μας ανέθεσε να σχεδιάσουμε την ελληνική επέκταση της γραμματοσειράς, με βάση ανάλογα σχεδιαστικά πρότυπα. Παράχθηκαν δύο εκδοχές, μία για την έκδοση Akkurat Pro και μια για αποκλειστική εταιρική χρήση από την Baychem φαρμακευτική.

Stag Greek, Commercial Type, 2011

Stag Sans, Commercial Type, 2011

Chalet Greek, House Industries, 2010-12

Neutraface Condensed Greek, House Industries, 2010-12

Neutraface Slab Greek, House Industries, 2010-12

Gravur Greek, Lineto, 2011

FB Sloop Greek, Font Bureau, 2008

Berthold Block, Bodoni Old-Face, Akzidenz-Grotesk, Formata

Η Fonts.Gr παρέχει υπηρεσίες πλήρους σχεδιασμού σε εταιρίες γραμματοσειρών που επεκτείνουν τα σχέδια τους με ελληνικά. Στα παραδείγματα παρουσιάζεται η ανάπτυξη και προσθήκη ελληνικών στις γραμματοσειρές Block, Bodoni Old-Face, Akzidenz-Grotesk, Formata και Imago για την εταιρία Berthold.

Design consulting: Typotheque

Η Fonts.Gr παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού ή συμβουλευτική προς εταιρίες γραμματοσειρών που επεκτείνουν τα σχέδια τους με ελληνικά. Ο σχεδιασμός ελληνικών της γραμματοσειράς Fedra για την εταιρία Typotheque είναι ένα τέτοιο παράδειγμα που μάλιστα βραβεύθηκε σε ελληνικό διαγωνισμό. Η Fedra είναι διαθέσιμη από την ΕΨΤ.

Gotham Greek: Σχεδιασμός για διαφορετικές ανάγκες

Η γραμματοσειρά Gotham του Tobias Frere-Jones ζητήθηκε στα ελληνικά από τρεις διαφορετικούς πελάτες. Αρχικά σχεδιάστηκε για την ελληνική έκδοση του περιοδικού "Domino" των Εκδόσεων Λυμπέρη (όπως στην αντίστοιχη αμερικανική έκδοση) με άδεια αποκλειστικής χρήσης για ένα χρόνο και αφού πρώτα εξασφαλίστηκε η άδεια εξελληνισμού. Την ίδια γραμματοσειρά ζήτησε δύο χρόνια αργότερα ο σχεδιαστής του νέου "Ελεύθερου Τύπου" και ένα χρόνο μετά ζητήθηκε για τον επανασχεδιασμό της εφημερίδας "Μακεδονία". Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια γραμματοσειρά μπορεί να διαφέρει ως προς το σχεδιασμό των ελληνικών. Η ελληνική έκδοχή συνήθως συζητείται με τον art director και πολλές φορές προτείνονται διαφορετικά ή εναλλακτικά σχέδια. Έτσι, στην περίπτωση του "Domino" ήταν επιθυμητή η όσο το δυνατόν πλησιέστερη στα λατινικά εκδοχή της γραμματοσειράς που θα εξασφάλιζε την πιστότερη απόδοση της ελληνικής έκδοσης ως προς την αμερικανική, ενώ στην εφημερίδα "Μακεδονία", ζητήθηκε μία διαφορετική εκδοχή.